Centar Asseria

Hotel Asseria u Benkovcu izgrađen je 1981. godine i danas je devastiran i napušten. Izgrađen je kao prilično racionalna i potpuno ortogonalna betonska konstrukcija s isto takvom prostornom dispozicijom sadržaja raspoređenog na pet nadzemnih etaža. Imao je, za današnje standarde, prostorno skromne 62 sobe s ukupno 106 postelja, restoran kapaciteta 150 sjedećih mjesta s terasom, konobu, kuhinju, aperitiv bar, klub, frizerski salon i sl. Kroz svoju relativno kratku povijest bio je mjesto koje je osim turista intenzivno koristio i domicilni puk za razne priredbe, ali i političke manifestacije.

Veliku zgradu u srcu grada prenamjenjujemo, rekonstruiramo i oblikujemo kao novi stambeno-poslovno-hotelski kompleks koji bi trebao postati novi vibratni centar grada - Centar Asseria.
Zadarsko zaleđe su zanemaren kraj koji skriva brojne bisere u svojoj unutrašnjosti. Ravni kotari i grad Benkovac prostor su kojeg se sve više percipira u kulturnom, turističkom, sportskom i rekretivnom smislu. Hotelski kapacitet je neophodan za razvoj tog područja i grada Benkovca, a osim hotelskog sadržaja, budući Centar Asseria će sadržavati i stambene prostore za mlade obitelji na višim etažama kao i razne trgovačke, ugostiteljske i komercijalne sadržaje u prizemlju i na krovnoj terasi. Organizacija prizemlja je ekstrovertirana. Svaki poslovni i ugostiteljski prostor orijentiran je k vanjskom prostoru na kojeg ima neposredan pristup. Okolina zgrade tako se transformira iz uređenog okoliša u javni urbani prostor, paradigma trga s javnim sadržajima fokusiranima u centru. Okolina zgrade mjesto je komunikacija i tranzita, ali i mjesto susreta, boravka i konzumacije sadržaja s trgovima i dječjim igralištem. 

Nismo smjeli previše zadirati u konstrukciju kuće, stoga smo projektu pristupili defenzivno – principom manje je više, što je bio pravi izazov!
Trebali smo veliku socijalističku zgradurinu preoblikovati u suvremeni centar koji udomljuje različite sadržaje potrebne za život suvremenog građanina. Željeli smo „razbiti“ taj veliki volumen, učiniti ga pristupačnijim, ugodnjijim, funkcionalnijim, povezati prizemlje s vanjskim trgovima, ponavljajući ritam „košnica“ smještajnih jedinica novim materijalima učiniti manje jednoobraznim i... nadamo se kako smo u tome i uspjeli.