AliSA-LI

Prostor knjižnice i čitaonice Sali nalazi se na rivi u središtu mjesta. Ona je vibratno mjesto, točka okupljanja mještana svih uzrasta i njihov dnevni boravak. Nije ni po čemu tipična. Pokretač je, domaćin i organizator mnogih umjetničkih projekata. U njoj vlada organizirani kaos koji joj daje poseban štih i šarm.

Želja je bila zadržati atmosferu kojom knjižnica zrači i dodatno je potencirati. Salski Spiritus movens, prostor okupljanja, opuštanja, čitaonica i kazalište u malom. Ono što bi svaka knjižnica danas mogla biti. Scenografija prostora Salske knjižnice je bajkovita, začuđujuća, neuobičajena i podsjeća na kadrove iz nekog fantastičnog filma. Očekujete kako bi Alisa mogla svakog trena proviriti iza ugla.

Aorta, žila kucavica knjižnice je "ulica" koja prolazi cijelom dužinom knjižnice uz južno pročelje s prozorima. Svi postojeći zidovi iskorišteni su za police s knjigama kojih nikad nema dovoljno. Ta "ulica" kao da pripada vanjskom prostoru, s nišama uz prozore za sjedenje kao šentadama na rivi. 

Police s knjigama glavni su oblikovni element kojim se čitav prostor gradi i s kojima se stvaraju različiti mikroambijenti. Međutim, ludički karakter stvaraju prostorni "ekscesi" koji i "male" i "velike" pozivaju na igru i istraživanje. U Sobi vrtloga je glasovir za muziciranje i spiralna polica za knjige deformirana utjecajem glazbe. U Sobi vrata nalazi se pet vrata neuobičajenih dimenzija, a "Mala" soba oblikovana je s prevelikim namještajem: predimenzioniranim stolom i stolicom okrenutima naglavačke!