Vila Ist

Potreba za što dužim boravkom na otvorenom i blizina pitome lučice snažno su utjecali na oblikovanje kuće.

Organizacija je inspirirana tradicionalnom dalmatinskom kućom orijentiranom na nukleus, središte lokalnog izvornog načina života - dvorište.

Kuća je fragmentirana u više volumena kako bi odgovorila na kontekst u kojem se nalazi. Veliki volumen doimao bi se kao napad na pitomu uvalu.

Tri volumena kuće podijelila su program s različitim režimima korištenja. Dnevni prostori namijenjeni druženju, dokolici i uživanju smješteni su u dva volumena: jedan volumen je otvorena jednoetažna natkrivena ljetna kuhinja, a drugi je dvoetažna blagovaonica s kuhinjom i dnevnim boravkom. Ta dva volumena formiraju prostor unutarnjeg dvorišta s vrtom na kraju - žarišne točke kuće, koji ima različite karaktere: natkriveni, polunatkiven, otvoreni i zeleni. Zatvorena kuhinja s blagovaonicom nalazi se u dvoetažnom volumenu nasuprot ljetne kuhinje. Velika staklena stijena prema dvorištu omogućava prožimanje tih dvaju prostora. Dnevni boravak organiziran je na katu kako bi “uhvatio” pogled na lučicu preko neugledne montažne kućice na parceli ispred. Zakruženu cjelinu s volumenima i atrijem čini bazen s beskonačnim preljevom isturen prema lučici. S trećim, spavaćim volumenom kuće, povezana su oba “dnevna” volumena. Ljetna kuhinja preko lagane pergole, a dnevni boravak preko “mosta” s ulaznim prostorom.