Vodek

Na Natječaju za idejno rješenje nove zagrebačke česme osvojili smo prvu nagradu! :)

Zagreb leži na zdravoj i pitkoj vodi, a potoci, česme i zdenci dio su njegovog pomalo zaboravljenog povijesnog identiteta. Od vode bi, za razliku od brojnih europskih gradova, Zagreb mogao graditi svoj brand i iskrojiti još jednu jako zanimljivu priču. Priču o zagrebačkoj vodi.

Osim izrade same karte Zagreba s označenim lokacijama na kojima je dostupna besplatna pitka voda, ovim projektom predlažemo postavljanje kodova koji bi se očitavali putem aplikacije na mobilnim uređajima. Kod bi bio postavljen ne samo na novim već i na postojećim česmama, fontanama i zdencima, a vodio bi vas na web stranice s pričama o vodi. Fontana Manduševac tako bi ispričala priču o slavnoj Mandi, jedna od česmi na Jarunu pričala bi priču potoka Vrapčak, a ona na Britancu o potoku Kraljevac.  

Sama česma valjkastog je oblika, kompaktna, suvremena i sačinjena od minimalnog broja elemenata. Ravnine koje je presijecaju i dijele na dijelove izvedene su iz apstrahiranog prvog slova grada Zagreba i stvaraju funkcionalne nagibe za prelijevanje vode. Voda se konzumira na tri različita načina prilagođena za ljude svih generacija te životinja u najnižem dijelu. Izrađena je od metala kod lokalnih obrtnika. Osim što bi stavljanjem koda svaka česma dobila svoj identitet i vezu s pričom, otvorena je mogućnost poziva umjetnika koji bi ih oslikali ovisno o priči s kojom su povezane.

Više informacija na: