Žedni grad

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad u
u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD.
Ove godine Žedni grad bio je grad Zadar. Zadarski bunari i povijesne špine svojevrsni su simbol grada, ali danas najvećim dijelom nisu u funkciji.
Javne česme ne postoje čak ni na novo oblikovanim javnim površinama, što je za grad s bogatom povijesti i izuzetno velikim brojem zdenaca prava šteta.

U sklopu projekta oblikovali smo mali privremeni paviljon posvećen vodi apsurdne pojavnosti. Vanjski plašt paviljona perforiran je otvorima i poziva posjetitelje na sudjelovanje:
ostavljanje svojih boca vode, oslobađanje od plastične ambalaže i simbolično "doniranje" vode gradu. Unutarnji plašt paviljona izložbeni je prostor za duhovite
crteže Marka Goluba. Na samom kraju je - špina. Do samog kraja nije bilo sigurno hoće li dobiti priključak, a da li paviljon "drži vodu" prosudite sami.

Idejni autor projekta Žedni grad i autor programa, koji se provodi u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD, je Saša Šimpraga. 

Autori: PIN studio (arhitektura), Marko Golub (crteži)
Realizacija: PIN studio, Ante Pirc
Zahvala: Brankica i Drago Uhoda

Fotografije: Bojan Bogdanić, vlastita arhiva

VIše na Zadarski.hr Ekovjesnik