Žut

"Otoče bez vode, izvori ne ključaju na tvojim proplancima, potoci ne teku niz tvoje klance. Otoče bez vode, hvala ti, što me nauči žeđati i čeznuti za nečim čitav svoj život." Vladimir Nazor

Otok Žut pripada kornatskoj otočkoj skupini. To je surov i škrt otok bez stalnih stanovnika. Otok ribara, maslinara i jedriličara. To je otok bez vode.

Na takvom mjestu smjestio se restoran Fešta koji već godinama, kao za dišpet, egzistira isključivo zahvaljujući nadljudskim naporima njegovih vlasnika: solarnim kolektorima proizvodi se struja, pohranjuje se u baterije, voda se dobiva iz desalinizatora, a u more se vraća pročišćena. Građenje na pučinskim otocima kakav je Žut graniči s egzibicionizmom i samo bodulski inat i dosjetljivost mogu iz takvog scenarija stvoriti proizvod koji je postao turistički brand.

U takvom ambijentu, u sklopu restorana, trebalo je oblikovati sofisticiran interijer sanitarija za nautičare i goste restorana. Na otoku bez vode potrebno je bilo urediti prostor u kojem je voda glavni medij!
Trebalo je osmisliti sustav senzora i tehnologiju koja će paziti na potrošnju najdragocjenijeg medija, a koja neće biti nametljiva, dizajnirati detalje po mjeri za ugodan boravak i projektirati prostor s karakterom koji će biti prepoznatljiv, autentičan i lišen svih trendovskih i kataloških rješenja toliko prisutnih u današnjoj produkciji interijera. Kontekstualnost je bila imperativ i nužnost. Trebalo je svaku odluku i detalj promisliti i prilagoditi situaciji otežanog izvođenja.

Korišteni materijali su isključivo u prirodnoj pojavnosti, večinom pronađeni in situ, doneseni sa žutskih gomila i obrađeni kod lokalnih majstora.

Muške i ženske sanitarije nalaze se u prizemlju postojećeg objekta dislociranog od restorana, a ulaze natkriva drvena pergola. Kameni suhozid dijeli prostor na dva dijela – kupaonski dio i dio s wc kabinama. Betonski zid s kamenicama kao umivaonicima i suhozidnim postamentom formira predprostor i slavi vodu. Zidovi su prošarani nadgradnim vidljivim inox instalacijama. Njihova pojavnost podsjeća nas na vrijednost medija koji u njima teće. Drvene letvice skrivaju instalacije i neugledne postojeće zidove stvarajući prigušeni umirujući doživljaj žutskog wellness centra.

Hvala svima koji su predano i strpljivo sudjelovali na projektu.

> Fredi Španja, Monte-G  d.o.o., Vodice - vodoinstalaterski radovi 
> Mirko Tolić, Svijet stakla, Zadar - staklarski radovi
> Mirko Džinić - keramičar
> Anita i Vladimir Tandarić - nadzor 
> Šime Štulina, Štulina d.o.o., Poljica - električarski radovi 
> Zoran Jajac, Murter - kameni zid 
> Stipe Matković - betonski zidovi
> Mile i Željko Skračić, stolarski obrt Nenić, Murter - stolarski radovi
> Zoran Kostreš, kamenoklesarski obrt Kostreš, Vodice - kamenice
> Siniša Pirc, Bravarija Nauta d.o.o., Zadar - bravarija
> Marko Mihaljević - fotografije