Kuća Sali

Potreba za boravkom na otvorenom, usmjerenje, pogled prema moru i pitomoj lučici, ostvarenje intimnog prostora kao i skrivanje od ljetne žege u ljetnim mjesecima snažno su utjecali na oblikovanje kuće.

Kuća je razvedena u svom volumenu, materijalima raščlanjena na dnevne i spavaće prostore.

Dnevni prostori su se poput “ribarskog gropa” pružili po strmom terenu kaskadno se i postepeno penjući odozdo prema gore prateći nagib terena. “Grop” je zagrlio zeleno središte kuće, a zatvoreni prostori se otvorili prema van. Iako se preklapaju, stambene jedinice jedna drugoj “ne smetaju”.
Spavaći prostori (3 + 3 sobe) “sjeli” su na grop kao dva zasebna volumena, kao dva nasukana broda. 

Volumeni, od kojih se sastoji kuća, formiraju više različitih terasa dajući svakoj stambenoj jedinici njezin intimni i vanjski prostor: sjeverne terase apartmana, “komandni most” (sjeverna nenatkrivena i natkrivena terasa) stana,
središnja zelena terasa i južna ulazna terasa. Prirodni teren se maksimalno zadržava.

Osim bogatog zadanog programa, izrazite strmine terena i pogleda koji se nametnuo kao imperativ, dodatnu kompleksnost u projektiranju činila je i želja da kuća u niti jednom pročelju (pogledu na kuću) ne dobije visinu veću od dvije etaže. Za razliku od postojećih kuća u susjedstvu, koje su svoja longitudinalna pročelja kao zidove okrenule prema moru, ova kuća se svojom rahlom strukturom želi “utopiti” u teren ne ostavljajući pritom niti jedan prostor zakinut za pogled.