Lakrimarij

Ministarstvo branitelja raspisalo je natječaj za izradu idejnog likovnog, urbanističko-arhitektonskog i krajobraznog rješenja spomen obilježja djeci poginuloj u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj.
Na natječaju smo sudjelovali s prof. Nikolom Bašićem i kolegama: Krešimirom Damjanovićem, Ivanom Kujundžićem i Ninom Korolijom.

Činjenica da u parku, koje mora služiti kao dječje igralište - platforma radosti, moramo oblikovati obilježje koje simbolizira tugu i patnju, usmjerila nas je da spomen obilježje smjestimo podzemno s vidljivim samo ulaznim rampama i pukotinom koja ih povezuje. Podzemlje, uski izlomljeni hodnik sa čijeg stropa kapaju vječne kapi u vodeno ogledalo - lakrimarij (antička bočica za skupljanje suza), stvara osjećaj tjeskobe i pokušava nam približiti emocionalno stanje roditelja poginule djece. Ovaj kontemplativni ugođaj je u potpunoj suprotnosti u odnosu na onaj iznad. Posjetitelj se ovdje u tišini može sabrati u osobnom mimohodu i potom se vratiti na površinu koja slavi život.