Pjaca i trg Joze Bodlovića


2010. godine u Bolu je održana Ljetna radionica arhitekture pod vodstvom prof. Sonje Tadej iz Zagreba. Ljetnu školu je osnovao i dugo godina vodio prof. arhitekt Dinko Kovačić, a uvijek je bila usmjerena temama „novoga u starome“ i preklapanja suvremenog i tradicionalnog.


Jedna od tema 2010. godine bila je uređenje Pjace Joze Bodlovića u samoj staroj jezgri – premjestiti bistu i urediti prostor koji je definiran četirima pročeljima: parkom s vizurom na čitavu bolsku luku, tržnicom, zapuštenim hotelom Park i apsidom crkve Gospe od Karmela s fontanom Ivice Jakšića Puka. Zaključak radionice je bio kako je to vrlo kompleksan prostor jer sam trg ima niz režima korištenja: prometni i pješački, zimski i ljetni, prolazni i zaustavni. Posebno je zanimljiv i simpatičan taj „park“ u kojem se gotovo u svako doba dana moglo naići na grupu starijih Boljana kako sjede na zidiću u hladu i čakulaju o nevieri, fureštiman, politiki i svim aktualnim temama. 

Bez obzira na kompleksnost zadatka koji zahtjeva dugotrajnije promišljanje, studenti su se potrudili i u samo tjedan dana uspjeli ponuditi čak četiri rješenja. Sve su grupe prepoznale „park“ kao: ambijent koji treba oblikovati za druženje, sjedenje i spontano okupljanje u hladu stabala ili tendi neopterećeno ugostiteljskim sadržajima koji su zauzeli svaki slobodni komadić javnog prostora.

Za takve se prostore u drugim gradovima raspisuju otvoreni javni i pozivni urbanističko – arhitektonski natječaji većih i manjih mjerila poput trenutno aktivnog natječaja uređenja trga u Novigradu (http://www.d-a-z.hr/hr/vijesti/natjecaj-za-uredenje-velikog-trga-i-parka-novigradske-biskupije,2362.html).


Iako pozdravljam nužne mnogobrojne infrastrukturne akcije, smatram kako je neraspisivanje natječaja i općenito ignoriranje struke u pogledu planiranja i oblikovanja javnih površina Općina Bol zakinuta za niz kreativnih rješenja koja bi, uvjerena sam, na suvremen način odgovorila na problematiku ovog prostora! Zato smo i okruženi tolikim brojem neartikuliranih ilegalnih (a od nedavno legalnih) objekata! Biste li zbog zubobolje otišli informatičaru na pregled?!


Očito će morati proći još čitav niz godina dok ljudi ne budu javni prostor počeli doživljavati s poštovanjem, a arhitektonsku struku s uvažavanjem kakvo zaslužuje poput ovog pozitivnog primjera u našem susjedstvu u Sutivanu:  http://pogledaj.to/drugestvari/otok-za-21-stoljece/.





Objavljeno na: Boljani.info.


Slike izvedenog stanja preuzete s: Boljani.info.