Gradionica 04

Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom i udrugom Eko-Zadar organizira četvrtu po redu interdisciplinarnu (g)radionicu s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora. Ovog puta, tema je Zeleni grad na primjeru gradske mikrolokacije – autobusne stanice!
Termin održavanja Gradionice je od 19. do 24. listopada 2020., a provodit će se online.

Urbanizam grada sustav je sastavljen od mnogih elemenata od kojih su najupečatljiviji dijelovi gradskog prostora (zgrade, ulice, trgovi, kvartovi, parkovi...). Ali postoje i oni elementi čija veličina nije u fizičkom prostoru, već u njihovom značaju. Jedan od tih elemenata koji grad pretvara u živući organizam je upravo infrastruktura – javni prijevoz.

Krvožilni je sustav grada sačinjen od pravaca, vozila, voznog reda, internih pravila, prijevoznih naknada, ali i nama najvažnijih gradskih čvorova – autobusnih stanica.
Autobusna stanica urbana je oprema. Ona je postojeći minijaturni urbani prostor, ali i proizvod. Prostor čekanja i susreta. Sigurno mjesto i javno sklonište. Točka informiranja. Dio identiteta grada. Jedno od najpotentnijih mjesta za primjenu zelenih rješenja i IT tehnologije. Sve to zajedno daje joj kredibilitet postati jedan važan element u sustavu suvremenog urbanističkog oblika u koji se grad transformira – Zeleni grad.

www.gradionica.info